Foundation

September 8, 2021

Google hyllar Tim Bergling med Doodle i samband med 32-årsdagen

Google hyllar Tim Bergling med Doodle i samband med 32-årsdagen.

Idag hyllar Google den världsberömda musikproducenten, låtskrivaren och DJ:n Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, med en världsomspännande och specialframtagen Doodle på vad som skulle varit hans 32-årsdag. En Doodle är en tillfällig ändring av Googles logotyp på startsidan, som syftar till att fira händelser, prestationer och människor som lämnat ett stort avtryck på världen. Tim Berglings Doodle är utformad som en video, och kan idag ses på Googles startsida i 46 länder runt om i världen, bland annat i USA, Indien och Brasilien - samt i Sverige, där det görs miljontals Google-sökningar varje dag.

— Doodlen är fantastisk. Både jag och min familj känner oss hedrade och Tim hade varit väldigt stolt och älskat den. Den är en vänlig och varm berättelse om en ung man som uppfyller sin dröm om att bli DJ, som samtidigt säger oss att livets gång inte alltid är enkel trots berömmelse och framgång, säger Klas Bergling, pappa till Tim Bergling.

För att fira och hylla Tim Berglings liv och musikaliska arv, har Doodle-konstnären Alyssa Winans skapat en video baserat på låten “Wake me Up” med skissade scener ur Tims liv. I videon bjuder konstnären in oss att följa resan från när Tim var liten och började skapa musik i sin dator till att han blev världsstjärna och senare drog sig tillbaka från turnerandet för att fokusera på sitt välmående och fortsätta att skriva låtar med sina vänner. I slutet av videon visas även ett grönt band, som syftar till att öka kunskapen kring psykisk ohälsa. Tims födelsedag infaller två dagar före Internationella suicidpreventiva dagen, som Världshälsoorganisationen initierat.

— Jag är väldigt tacksam över att ha fått möjligheten att arbeta på denna Doodle och få en inblick i Tims liv. Känslan av värme och nyfikenhet som han förmedlade genom sin musik var en stor inspiration för mig i skapandet. Jag ville hylla Tim genom att fokusera majoriteten av videon på de sakerna han älskade mest med sitt liv, men även inkludera symboliska moment som anspelar på de mer känslomässigt utmanande tiderna, säger Alyssa Winans, Doodle-konstnär på Google.

— Det är en ära att få hylla Tim Berglings liv och musikaliska arv i samband med hans födelsedag idag. Tims musik har berört människor över hela världen samt haft ett stort inflytande på den internationella musikscenen, och vi är glada över att ha möjligheten att kunna lyfta hans storhet genom en Doodle på Googles startsida, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Tim Berglings Doodle har tagits fram i nära dialog med Klas Bergling och vännerna på Universal Music.

Mer information om Doodlen finns här. På Googles blogg kan du även läsa en intervju med Klas Bergling om minnen av Tim och Tim Bergling Foundation, en stiftelse som startades av Klas och Anki Bergling till minne av deras son, som syftar till att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa och självmord bland barn och unga.

För mer information, kontakta:
Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige andrealewis@google.com

Klas Bergling

Chairman