Foundation

Pressmeddelande: Tim Bergling Foundation öppnar musikstudio i Gävle – kulturaktiviteter kan motverka den psykiska ohälsan bland barn och unga

Den 15 maj inviger Tim Bergling Foundation sin tredje musikstudio i landet inom ramen för Studios – For A Better Day. Med sin studiosatsning vill de nå fler unga och sänka trösklarna genom att erbjuda en kostnadsfri aktivitet under fritiden, där alla ska känna sig välkomna och trygga.

Platsen är Helges fritidsgård i Andersberg I Gävle.

– Genom att vi går in och finansierar studior kan vi förbättra den fysiska och psykiska hälsan och därmed stärka folkhälsan, säger Joanna Stassos Wolf, projektledare på Tim Bergling Foundation. Studion är ritad av Aviciis studiodesigner Jens Eklund.

Det finns ett ökat intresse för kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande, både på individnivå och samhällsnivå. Det visar Folkhälsomyndighetens kartläggning om ”Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande”.

Kunskapen om hur kulturella aktiviteter och upplevelser kan påverka hälsa och välbefinnande har också ökat under de senaste åren. Kulturen kan även bidra till att motverka den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga. Resultaten tyder på att musik och sång kan förbättra den fysiska och psykiska hälsan samt främja social inkludering och samhörighet.

Med Studios – For A Better Day vill Tim Bergling Foundation ge fler barn och unga möjlighet att komma i kontakt med sin kreativitet genom musiken.   

– Vi vill genom detta initiativ skapa förutsättningar för barn och unga att komma i kontakt med kulturen och utforska sin kreativitet genom musik, sång och skriva texter där de också kan få kontakt med sina känslor. Genom att vi går in och finansierar studior kan vi förbättra den fysiska och psykiska hälsan och därmed stärka folkhälsan, säger Joanna Stassos Wolf, projektledare på Tim Bergling Foundation.

Stiftelsen öppnade sin första studio i House of Tensta 2022 och i april lanserades den andra studion i Umeå. Den tredje ska nu sjösättas i Andersberg i Gävle.

Målet är att öppna musikstudioverksamheter runtom i landet där det behövs som mest. Fler musikstudior är planerade att öppnas under året. 

– Vi är stolta och förväntansfulla över att vi tillsammans med Rädda Barnen och Helges fritidsgård kan öppna vår tredje musikstudio i Gävle så att alla barn och unga som bor i området kan erbjudas möjlighet att lära sig producera musik men också utveckla en redan påbörjad musikproduktion. Musik och känslor är starkt besläktade och vi kommer i förlängningen att utforma en metod för ungas välmående och framtidstro med en koppling till musikstudioverksamheten, säger Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation.

– Alla barn har enligt Barnkonventionen rätt till en meningsfull fritid och genom denna satsning kan vi stärka vårt gemensamma arbete för att ge fler barn i Andersberg tillgång till kreativitet och skapande, något som vi länge sett ett behov av. Genom att arbeta med trygga vuxna, goda relationer, delaktighet, gemenskap och kontinuitet i kombination med musikskapande kan vi främja barns psykiska välmående, tro på sig själva och framtiden. Det ser vi fram emot! säger Malin Ahola, gruppchef Rädda Barnen.

Det är många engagerade aktörer involverade i projektet i Gävle och Christian Alehagen, chef varumärke och samhällsansvar på OBOS fortsätter:

– För unga människor kan musik göra stor skillnad i livet för välmåendet. Forskningsstudier visar hur musik påverkar våra kroppar, hjärnor och känslor. Den har en ”botande” effekt, skänker glädje och inte minst skapar den relationer och formar ens identitet. För OBOS är det självklart att vi vill vara med och bidra till allt detta positiva.

Studion i Gävle är ritad av Aviciis tidigare studiodesigner Jens Eklund som också kommer att närvara under invigningen i Andersberg den 15 maj.

– Vi ser fram emot att öppna fler musikstudior i Sverige under 2024 så att ungdomar på fler orter får tillgång till musiken och sin kreativitet, avslutar Klas Bergling.

Kontaktperson Tim Bergling Foundation:

Joanna Stassos Wolf
073- 5818126
Joanna.wolf@timberglingfoundation.org

Pressbild på studion i Gävle, foto: Millo Hernandes – från vänster: Boni Ahmed, Mikael Gunnerås (musikproducent och ljudtekniker, Rädda Barnen) och Fadumo Abdinasir.

Klas Bergling

Chairman